ÖZGEÇMİŞ

Piyanist ve Besteci

İdil Naz Alıcı 2008 yılında Muğla’da doğdu. Piyano eğitimine 4 yaşında annesiyle başladı.  2015 yılında İstanbul Uluslararası Genç Yetenekler yarışmasında kendi yaş grubunda birincilik (Grand Prix) ödülüne layık görüldü ve ödülünü ünlü orkestra şefi Gürel Aykal’dan aldı. 2016 yılında Bursa Nilüfer’de düzenlenen bir başka uluslararası piyano yarışmasında kendi yaş grubunda ikincilik ödülünü kazandı. Sekiz yaşında Bursa Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Piyano Ana Sanat Dalına yarı zamanlı öğrenci olarak kabul aldı ve Prof.  Aylin Çakıcı Uzar ile çalışmaya başladı. İdil Naz Alıcı ilk resitalini beş yaşında Bursa Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesinde verdi. Ondan sonra okul konserlerinin yanı sıra, hem kendi resitallerini vermeye hem de diğer enstrüman sanatçılarına piyanist olarak eşlik etmeye devam etti. Piyanist olarak , 2020 yılının Ocak ayında, Yamaha Avrupa Müzik Vakfı (Yamaha Music Foundation of Europe) tarafından Bursa’da düzenlenen piyano yarışmasında birinci oldu. Şubat 2020’de TRT Radyo 3 tarafından düzenlenen ve canlı olarak yayınlanan ‘Gençlere’ programına konuk olarak katıldı. Nisan 2020’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Ulusal Çocuk Besteciler Yarışmasında “Morning Silence Take 2” adlı piyano eseriyle 10-12 yaş kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü. Nisan 2021’de İstanbul’da düzenlenen 1. Uluslararası Chopin Çocuklar ve Gençler Piyano Yarışmasında 3. lük ödülünü aldı. Nisan 2022’de İtalya’da düzenlenen Orbetello Piyano Yarışmasında 1.lik ödülü aldı. Aralık 2022’de Avusturya’nın Viyana kentinde düzenlenen Classic Pure Vienna Uluslararası Beste Yarışmasında flüt ve  piyano için yazdığı bestesiyle Grand Prix ödülüne layık görüldü. Nisan 2023’de İstanbul Müzik Festiveli’nin genç kadın müzisyenleri desteklemek amacıyla hayata geçirdiği “Yarının Kadın Yıldızları: Genç Kadın Müzisyenler Destek Fonu” projesinden yararlanmaya hak kazanmış ve 11 Haziran 2023 tarihinde İstanbul Müzik Festivali’nde Yarının Kadın Yıldızları Konserinde Süreyya Operasında sahne almıştır. İdil Naz Alıcı halen Bursa Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Piyano Ana sanat Dalında Profesör Aylin Çakıcı Uzar ile çalışmaya devam etmektedir. Avustrurya’nın Graz şehrinde Graz Musikgymnasium Dreihackengasse / Johann-Joseph-Fux-Konservatorium’dan kabul almıştır ve 2023-2024 öğretim yılında eğitimine orada devam etmeyi planlamaktadır.

Hikayem

Piyanoya Nasıl başladım?..

Doğruyu söylemem gerekirse, hatırlamıyorum! Çünkü piyanoya başladığımda çok küçüktüm. Şöyle söyleyeyim: Evimizin salonunda her zaman bir piyano vardı, ve ben piyanoyla oynamaktan ne zaman piyano çalışmaya geçiş yaptığımı hatırlamıyorum! Piyano eğitimime annemle başladım. Annemle piyano çalışmaya başlamadan önce, her zaman, piyanonun koltuğuna oturup rastgele tuşlarına basarak öylesine sesler çıkarırdım ve bundan büyük bir keyif alırdım. Buna izin verdikleri için, yani piyanoyla oyuncak gibi oynamama izin verdikleri için anne babama hala minnet duyuyorum..

Annem bir flüt eğitmeni ve sanatçısı, yıllardır flüt öğrencileri olmuştur, annemin hayatında ilk ve tek piyano öğrencisi ben oldum! Anne babamın anlattıklarına göre piyano eğitimime annemle başlamamın nedeni şu olmuş: ben çok küçükken benim için piyano öğretmeni bulamamışlar. Üç
yaşımdayken benim için piyano öğretmeni aramaya bağlamışlar ve bulamamışlar. Annemin müzisyen arkadaşlarına, piyano öğretmenlerine sormuşlar ve hepsi piyanoya başlamak için çok küçük olduğumu söylemişler. Anlaşılan o ki, piyano öğretmenleri arasında, altı yaşından önce piyanoya başlamanın doğru olmadığı gibi bir anlayış var –hala da öyle düşünüyor olabilirler. Bir çocuğun piyanoya daha küçük yaşlarda bşlayabileceğine inanan ve bu konuda ısrar eden aslında babam olmuş. Benim babam psikololoji profesörü. Davranışçı bir psikolog olduğunu söylüyor. Ben üç yaşındayken piyanoya başlamam konusunda kararlı olan ve öğretmen aramaktan vazgeçmeyen oymuş..

Ve sonra, küçük hayatıma ünlü piyanistimiz İdil Biret girmiş! Ailecek onun büyük bir hayranıyız, ve gidebileceğimiz konserlerini kaçırmamaya çalışırız. Annem ve babam ben doğmadan önce İdil Biret ile koca bir gün geçirme şansı bulmuşlar. Zaten bir piyanist olarak tanıdıkları İdil Biret’i bir de insan olarak tanıma fırsatı bulmuşlar, ve o günden sonra, bir kızları olursa onun adını vermeye karar vermişler. Ben üç yaşındayken ve annem babam benim için bir piyano öğretmeni arayışındayken İdil Biret Bursa’ya konser vermeye gelmiş. Konserden sonra yanına gitmişler ve bu konuda onun da fikrini almışlar. İdil Biret kararlı bir şekilde hemen başlayabileceğimi söylemiş, ve üç buçuk yaşımda annemle piyano çalışmaya böyle başlamışım..

İletişime Geç

Email

contact@idilnazalici.com

Designed by wisefrog.nl